Vlašské ořechy jsou pecky plodu ořešáku a rostou na stromě zvaném Ořešák královský. Strom je mohutný, pochází ze Střední Asie a z Balkánu, ale rozšířen je po celém světě. Přínosy konzumace vlašských ořechů byli a jsou zkoumány experty. Přinášíme vám několik vědecky podložených přínosů těchto u nás tradičních ořechů.
Vlašské ořechy obsahují vysoké množství antioxidantů, které našemu tělu pomáhají v boji proti oxidativnímu poškození. Na těchto pochodech se spolupodílí vitamin E, melatonin a polyfenoly. Ořechy jsou tučné, ale obsahují především zdravé tuky. Omega 3 tuky si tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je musíme ve své výživě pravidelně doplňovat právě v podobě těchto ořechů. Omega 3 tuky totiž snižují riziko srdečních onemocnění. Ořechy také mohou snižovat zánět v těle. Zánět je základem několika chronických onemocnění, cukrovky, Alzheimerovy choroby a rakoviny. Pokud se sníží riziko zánětu, snižuje se projev onemocnění. Naše přirozené bakterie ve střevu mají vlašské ořechy velmi rády. Prokázalo se, že pravidelná konzumace ořechů vede k podpoře střevní mikroflóry a k celkovému dobrému zdraví, protože zdravé střevo se rovná zdravé tělo.
Všimli jste si, že vlašský ořech se nenápadně podobá mozku? Není to náhoda. Vlašské ořechy totiž pomáhají snižovat zánět v mozku a podporují jeho správnou funkci. Pokud trpíte na vysoký krevní tlak, dejte si denně hrst vlašských ořechů, které vám ho pomohou přirozeně snížit. Jestliže jste se rozhodli zhubnout a obáváte se tučnosti ořechů, nemusíte si dělat starosti. Ve správném množství jsou ořechy přínosem, protože nám pomáhají kontrolovat chuť k jídlu a navíc obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Vlašské ořechy seženete v každém obchodě s potravinami. Koupit si můžete vlašské ořechy loupané 1 kg i neloupané, pražené ořechy nebo i olej z ořechů lisovaný za studena.